Nyhetsbrev April 2020

Norrmalmsmoderaternas styrelse vill önska alla våra medlemmar en Glad Påsk!

Under dessa extra ordinära tider ligger Moderaternas fokus att försöka se till att både våra regioner och kommunala verksamheter får de verktyg som de behöver för att minska smittspridningen av Covid-19 och samtidigt undvika en ekonomisk kris i samhället.

Här kommer ett urval av Moderaternas förslag och övrig information i samband med Covid-19.

Denna vecka har Moderaterna presenterat ett stort räddningspaket för att rädda fler jobb och stoppa varsel genom:

  • Helt slopade arbetsgivaravgifter i april och maj
  • Möjliggör korttidspermittering på heltid – staten betalar 75%, arbetsgivaren resten.
  • Staten ska betala de fasta kostnaderna för företag som sett inkomsterna rasa

I dessa tider när vi medborgare blir uppmanade att undvika kollektivtrafik tog Moderaterna initiativet att pausa trängselskatten i Stockholm.

I onsdags under presskonferens med Folkhälsomyndigheten sade Anders Tegnell att ”Stockholms sjukvård har gjort en berömvärd insats”. Vilket vi alla kan stämma in med. Därför vill Moderaterna att personal som arbetar inom vård- och omsorgs kopplat till Corona ska få ett lönetillägg på 5000 kr/mån. Tillägget ska till att börja med gälla för april och maj.

Ute i våra kommunala verksamheter på stadsdelen Norrmalm, har många frivilliga anmält sitt intresse att hjälp till. Vilket vi är enormt tacksamma för! Förvaltningen har infört en stödlinje för den som är senior och vill ha någon att prata med. Man kan dessutom få råd och information om vilken ideell organisation eller församlingar som kan hjälpa till att exempelvis handla. Numret till stödlinjen är 08-508 09 111 eller mejla funktion.sd09.stödlinje.norrmalm@stockholm.se. Öppettiderna är 10-15 under vardagar.

I veckan meddelade regionrådet Irene Svenonius att man för att skydda både patienter och medarbetare ska införa ett nytt test forskningsmässigt prövas på Danderyds sjukhus för att se om anställda redan varit smittade av Covid-19. Testet är utvecklat av KTH och har en potential att kunna leda till storskalig screening. Detta ger ett säkrare beslutsunderlag för att avgöra vilka personer som kan återgå till arbetet utan att föra smittan vidare, vilket är särskilt viktigt för personer som arbetar inom sjukvård och äldreomsorg.

Man har även meddelat att Karolinska har tagit ett initiativ för att stärka upp IVA-kapaciteten. Legitimerade sjuksköterskor på Karolinska Universitetssjukhuset går en snabbutbildning för att rycka in som assisterande intensivvårdssjuksköterskor och hjälpa intensivvården med patienter med Covid-19.

När det kommer till Norrmalmsmoderaternas verksamhet har vi ställt in de planerade kampanjerna tillsvidare. Vi kommer återkomma framöver med ett uppdaterat kampanjschema.

Vi vill även påminna dig som inte har betalat medlemsavgiften att göra det, skulle du ha frågor och funderingar kring detta får du gärna höra av dig till undertecknad.

Till sist vill vi betona vikten av att följa Folkhälsomyndighetens råd. I denna tid måste vi hjälpa varandra och ta hand om nära och kära.

Vänligen Hanna Werner

Norrmalmsmoderaternas ordförande